Server Error 500 – Bagaimana cara baikinya?

Server Error 500 – Bagaimana cara baikinya?

Antara perkara yang paling mengecewakan para pembangun laman web adalah masalah “error 500 internal server error”. Apakah itu error 500?. Error 500 adalah satu keadaan di mana server tidak dapat memproses maklumat laman web anda, samada masalah itu dari server atau daripada pembangun laman web itu sendiri. Kebiasaannya adalah daripada pembangun web itu sendiri. Jika masalah dari server, solusinya hanya perlu refresh halaman web dengan menekan (Alt + F5).

Namun selalunya error 500 ini adalah berpunca dari kesilapan pembangun laman web itu sendiri. Berikut disenaraikan beberapa masalah yang selalu berkaitan dengan error 500 dan cara untuk mengatasinya.

Masalah kod dalam .httaccess

Ini adalah isu paling biasa untuk error 500. Untuk menyelesaikan isu ini. Anda perlu menamakan semula fail .httaccess kepada httaccess.old. Cuba reload laman web anda, jika laman web anda boleh dipaparkan, maknanya ada kod yang perlu dibaiki dalam fail .httaccess anda. Sila semak kod dalam fail httaccess.old dan baikinya, selepas itu, namakan kembali kepada .httaccess.

Jika selepas tukar ke httaccess.old, laman web anda masih belum boleh dipaparkan, http error 500 bukannya dari .httaccess, namakan balik kepada .httacces dan cuba cara seterusnya.

Masalah keizinan fail dan folder (folder & file permission)

Ini antara isu kedua paling besar dalam kes http error 500. Cara untuk selesaikannya adalah anda perlu masuk ke dalam File Manager di dalam Cpanel anda. Biasanya untuk wordpress, folder theme atau plugin yang mempunyai keizinan fail yang salah.

Sila ubah keizinan fail dan folder anda kepada nilai yang betul. Keizinan folder yang betul adalah 755, manakala keizinan fail yang betul adalah 644.

Jika anda adalah pengguna webhosting BSE Network, dan anda melihat keizinan fail 000, sila hubungi khidmat bantuan. Dilarang mengubah keizinan folder 000, kerana kemungkinan folder itu mempunyai virus atau kod jahat, sistem kami menghalang akses folder tersebut. Sila hubungi khidmat bantuan untuk cara hapuskan fail tersebut.

Menggunakan plugin/skrip/theme yang tidak sesuai dengan versi php

Http Error 500 boleh juga disebabkan oleh skrip/plugin/theme yang tidak disupport oleh versi php. Oleh itu sila gunakan versi versi PHP yang sesuai atau menukar kod skrip/plugin/theme agar sesuai dengan versi PHP yang anda gunakan.

Versi PHP untuk hosting BSE Network adalah 5.6 hingga 7.2 (ketika artikel ini ditulis, 23/02/2018). Oleh itu, kebanyakan skrip/plugin/theme yang dibuat untuk versi sebelum 5.6 kemungkinan tidak akan berfungsi dengan hosting kami.

Masalah PHP memory limit, PHP timeout setting

tetapan limitasi PHP juga boleh menyebabkan masalah http error 500. Untuk menyelesaikannya, anda boleh rujuk artikel kami sebelum ini.

CARA UBAH TETAPAN PHP – Klik Sini

Melangkaui had limitasi RAM akaun hosting anda

Setiap akaun hosting mempunyai limitasi RAM yang boleh digunakan, bagi hosting kami. RAM yang dibenarkan adalah 768MB. RAM ini adalah terlebih cukup untuk laman web wordpress. Namun bagi laman web high RAM usage seperti web application dan lain-lain skrip. Anda boleh mengoptimasikan skrip atau kron anda untuk menurunkan penggunaan RAM, jika tidak, anda dinasihatkan untuk memakai VPS ataupun dedicated server sendiri.

Diharap artikel ringkas ini dapat memberi penjelasan apa itu http error 500 dan cara untuk mengatasinya. Terima Kasih.

 

Kenapa kita tidak boleh menggunakan Nulled Theme

Kenapa kita tidak boleh menggunakan Nulled Theme

Apabila anda menggunakan wordpress, perkara utama yang anda cari adalah theme yang menarik. Untuk mendapatkan theme wordpress, anda mempunyai tiga pilihan, iaitu

  1. Theme percuma yang disediakan di dalam wordpress sendiri
  2. Membeli theme premium daripada pembekal theme seperti themify, elegant, envato dan lain-lain
  3. Memuat turun nulled theme premium secara percuma dari internet

Pasti anda pernah terlintas di dalam kepala, buat apa nak beli theme mahal-mahal padahal aku boleh download free sahaja dari internet theme nulled/crack. Sebagai seorang pembina laman web, perkara ini adalah perkara wajib bagi anda. Kerana anda masih belum belajar.

Nulled/Crack Theme

Apa itu sebenarnya nulled theme ini? Nulled theme adalah theme premium yang dijual tetapi dimodifikasi sumber kod agar anda boleh menggunakan tanpa sebarang lesen.

Anda pasti berfikir, alah.. aku pakai barang pirate dah bertahun. takde apa-apa pun terjadi?

Betul pendapat anda, namun theme tidak sama dengan aplikasi komputer anda. Kenapa nulled theme amat buruk untuk anda gunakan

  1. Illegal: Nulled theme adalah salah di sisi undang-undang. Walaupun ada perdebatan dengan isu lesen GPL. Namun anda menggunakan kerja keras orang lain tanpa mebayar titik peluh mereka.
  2. Tanpa Support: Nulled theme tiada sebarang support. Sebarang masalah dengan theme atau penggunaan theme anda perlu pandai-pandai. Tanpa support juga bermakna tanpa sebarang update.
  3. Pencerobohan: Jika anda menggunakan nulled atau crack theme. Sila ucapkan bye-bye kepada keselamatan laman web anda. Hal ini adalah yang paling penting saya akan huraikan di perenggan berikut

Pecerobohan Nulled Theme

Nulled Theme dapat menceroboh laman web anda sengan pelbagai cara. antara cara yang selalu digunakan adalah.

  • Meletakkan backlink laman web mereka dengan senyap-senyap. Pencerobohan jenis ini tiada sebarang masalah. Sebab tidak menjejaskan data anda.
  • Meletakkan kod iklan mereka dalam web anda. Anda letih-letih buat artikel, mereka buat duit dengan iklan anda. Anda tak kisah? no problem.
  • Menjadikan laman web anda sebagai botnet. Pernah dengar DDOS? antara sumber tentera DDOS adalah laman web anda. Mereka akan menggunakan sumber server anda untuk melncarkan serangan DDOS. Ini akan menjadikan laman web anda kehabisan sumber server.
  • Mencuri data-data pelanggan anda serta pelawat laman web anda.
  • menjadikan laman web anda sebagai tebusan. Kalau web suka-suka, boleh format sahaja, tapi kalau web penting. Menangis.

Adakah berbaloi dengan menggunakan nulled theme untuk web anda nampak cantik tapi memudaratkan? Pastinya tidak kan. Di BSE Network, mana-mana akaun yang pakai nulled theme, akan diauto-suspend. Kerana ia akan menjejaskan prestasi server dan menjejaskan pelanggan lain. Jadi dengan auto-suspend, semua orang selamat.

Jadi, elakkan menggunakan nulled theme dalam akaun anda, kecuali anda memang pandai membuang kod jahat sebelum menggunakan nulled theme tersebut.

Pernah gunakan nulled theme, jangan risau, otai pun ada yang kena. Apatah lagi newbie.

Cara Pindah Fail Antara Web Hosting

Cara Pindah Fail Antara Web Hosting

Pemindahan fail antara web hosting

Salah satu perkara yang menyakitkan kepala para pembangun laman web adalah apabila ingin memindahkan fail semasa melakukan pemindahan web hosting. Pembangun laman web terpaksa memuat turun fail dari web hosting lama ke dalam komputer dan memuat naik kembali fail tersebut ke web hosting yang baru.

Ini tidak menjadi masalah jika fail yang ingin dipindahkan bersaiz kecil, namun akan menjadi masalah apabila fail yang dipindahkan bersaiz besar. Terutama pembangun laman web yang memakai pakej Streamyx, yang mana had kelajuan muat naik yang perlahan walaupun pakej 8Mbps sekalipun, had muat naik Streamyx hanya 512kbps. Bagi fail yang bersaiz 1GB, paling kurang 4 jam diperlukan untuk proses muat naik selesai.

Saya sebagai individu yang selalu melakukan pemindahan Laman Web WordPress secara manual, proses ini amat menyakitkan. Namun baru-baru ini saya terjumpa satu solusi di mana kita boleh memindahkan fail antara Webhosting tanpa melalui komputer sendiri. Proses ini tidak memerlukan akses ssh ataupun root akses, ia boleh dilakukan dengan hanya mempunyai akses ftp sahaja.

Cara pindah fail antara Webhosting cara terus menggunakan MultiCloud

Langkah pertama adalah, anda perlu medaftar di MultCloud. MultCloud adalah platform pengurusan fail di server “Cloud” yang mana anda boleh mengurus fail anda dari pelbagai sumber dengan hanya satu papan muka sahaja. Antara servis yang boleh dihubungkan di dalam MultCloud adalah Dropbox, OneDrive, Google Drive, FTP Webhosting dan pelbagai lagi. Sila klik gambar di bawah untuk mendaftar akaun percuma di MultiCloud.

MultCloud – Solusi pemindahan fail antara hosting

Harga Servis MultCloud

Sebelum kita meneruskan ke langkah seterusnya, kita semak dulu harga servis MultCloud ini. Anda boleh mendapatkan servis MultCloud secara percuma untuk pemindahan fail sebanyak 2TB pertama. Namun jangan risau kerana anda boleh mendapatkan had pemindahan tanpa had dengan menjemput rakan-rakan anda menyertai MultCloud. Setiap rakan yang menyertai MultCloud, anda akan mendapat tambahan 100GB had pemindahan.

Jika anda malas untuk menjemput rakan, anda boleh melanggan akses tanpa had MultCloud dengan harga sebanyak USD7.99 sahaja sebulan. Manakala untuk langganan setahun pula anda dapat berjimat sehingga hampir 30% di mana harga langganan tahunan MultCloud hanya USD69.99 sahaja.

Buat akaun FTP

Langkah kedua, anda perlu mebuat akaun FTP di akaun hosting lama dan baru anda. Sebenarnya akaun FTP ini dah disediakan oleh hosting anda semasa mendaftar. Namun dalam panduan ini saya akan tunjukkan bagaimana untuk membuat akaun FTP yang baru.

Untuk membuat akaun FTP, anda perlu log masuk ke dalam akaun CPanel web hosting anda, Cari FTP Accounts, klik dan anda akan dapat paparan berikut.

  1. masukkan username akaun FTP anda
  2. masukkan password atau kata laluan akaun FTP anda
  3. Kosongkan bahagian ini jika akaun ini boleh akses keseluruhan fail dalam cpanel, namun anda boleh hadkan akses dengan memasukkan “folder” yang dibenarkan sahaja. Dalam kes ini saya hanya akan kosongkan.
  4. Pilih qouta dan tekan “Create FTP Account”

Langkah di atas adalah tutorial sahaja. Anda tidak perlu membuat akaun FTP pun sebenarnya kerana username dan password Cpanel anda sebenarnya sudah mempunyai akses FTP.

Pastikan anda ada username dan password Cpanel bagi kedua-dua hosting anda untuk ke langkah seterusnya. Anda boleh buat akaun FTP yang baru jika mahu.

Pautkan akaun dan pindah fail

Setelah anda selesai membuat akaun FTP anda, anda perlu memautkan akaun hosting anda ke dalam MultCloud. Untuk memautkan, sila ikut langkah di bawah.

  1. Daftar dan log masuk ke dalam akaun MultCloud anda, di atas sebelah kiri klik “add cloud drive”, pilih FTP dan klik next. Rujuk gambar di bawah.
  2. Masukkan nama Hosting, masukkan domain dimulai dengan ftp://, username dan password. dan tekan Add FTP Account. Pastikan anda buat langkah ini bagi kedua dua hosting anda. Ulang langkah 1 dan 2 bagi hosting kedua anda.
  3. Setelah anda memautkan kedua-dua hosting anda, anda boleh pilih fail mana nak dipindahkan ke hosting yang baru. Hanya klik kanan atas fail hosting asal dan pilih “copy to”, satu paparan pilihan akan dipaparkan dan anda boleh pilih mana-mana “folder” di dalam hosting baru untuk dipindahkan. Dan klik transfer, setelah klik transfer, fail anda akan dipindahkan dari hosting lama ke hosting baru. Pastikan pilih copy untuk keselamatan, dalam kes pemindahan tersekat di tengah jalan.

Wala.. Semudah A, B dan C

Bagaimana? Mudah kan, kini kalau nak pindah fail, tak perlu lagi pening nak muat turun dan muat naik lagi. Semuanya boleh dilakukan di dalam MultCloud. Di harap tip ini dapat membantu anda dalam memindahkan fail dari hosting ke hosting. Jangan lupa share dan komen artikel ini jika anda rasa ia bermanfaat. Jumpa lagi dalam artikel akan datang.

Artikel akan datang akan mengajar anda cara untuk memindahkan laman web wordpress secara manual (tanpa plugin) dari hosting A ke hosting B. šŸ˜€

Apakah Itu Black Friday?

Apakah Itu Black Friday?

Ā Apa Itu Black Friday?

Apakah anda pernah mendengar perkataan black friday , Adakah ini bermaksud Hari Jumaat Hitam atau Hari Jumaat Gelap? Bunyinya seperti negatif, namun ianya 360 darjah terbalik. Hari Jumaat Hitam ini amatlah ditunggu-tunggu oleh ramai orang kerana pada hari ini kebanyakan peniaga memberikan diskaun yang melampau-lampau, dan diskaun ini hanya berlangsung dalam masa sehari sahaja.

Ianya adalah hari berbelanja penduduk Amerika selepas Hari Thanksgiving dan sebelum Krismas. Biasanya gedung-gedung jualan besar akan membuka kedai mereka selama 24jam pada hari ini disebabkan bilangan pelanggan yang amat ramai. Sehingga gedung-gedung jualan menjadi huru hara seperti Gedung Nike pada tahun lepas, kedai tersebut seperti baru dilanggar gempa bumi.

Sejarah Hari Jumaat Hitam.

Terdapat beberapa versi asal permulaan Hari Jumaat Hitam ini, versi pertama yang direkodkan pada 24 September 1869, tetapi Jumaat Hitam ini tiada kaitan langsung dengan jualan murah, tetapi lebih kepada keruntuhan harga emas di pasaran Amerika Syarikat. Dua pedagang Wall Street, Jay Gould dan Jim Fisk telah membeli emas dengan jumlah yang banyak sehingga mencipta satu spekulasi bahawa emas akan meroket naik. Apabila pelabur-pelabur lain mengikut pergerakan dengan membeli emas di Wall Street. Dua individu ini menjual kesemua emas mereka dan menjadikan harga emas merudum dengan banyaknya sehingga mencipta satu krisis kewangan. Ramai pedagang Wall Street bankrap pada peristiwa ini.

Versi kedua pula adalah versi yang paling popular, di mana pada ketika dahulu para pekedai merekodkan angka jualan mereka dengan menggunakan warna merah dan hitam, warna merah menunjukkan kerugian, manakala warna hitam menunjukkan bahawa kedai sedang membuat untung. Disebabkan terlampau ramai pelanggan yang membeli pada hari tersebut, maka rekod kerugian kedai sepanjang tahun yang berwarna merah mula berubah kepada warna hitam. Namun ini hanyalah cerita mitos.

Versi ketiga adalah cerita yang paling sahih, iaitu Hari Jumaat hitam yang sebenar adalah betul-betul hari Jumaat Hitam, bukannya Jumaat Hitam yang ditunggu-tunggu pada hari ini. Ceritanya bermula di Philadelphia, Amerika Syarikat pada tahun 1950. Pihak polis Philadelphia mentakrifkan Hari Jumaat Hitam adalah kerana berlaku satu kekacauan luar biasa di bandar tersebut disebabkan bertembungnya pesta membeli-belah selepas Hari Thanksgiving dan pertandingan akhir American Football oleh Tentera Laut Amerika, di mana bandar Philadelphia mengalami kesesakan luar biasa dan kacau bilau, terdapat beberapa kemalangan dan isu kecurian pada hari ini. Menyebabkan pihak polis terpaksa membekukan cuti anggota dan bekerja dua syif pada hari tersebut.

Pada tahun 1961, para pekedai cuba menukar nama Jumaat Hitam kepada Jumaat Besar untuk menukar bunyi negatif dalam Jumaat Hitam. Namun mereka tidak berjaya kerana nama Jumaat Hitam amat popular. Istilah Jumaat Hitam ini tidak tersebar ke seluruh Amerika Syarikat sehinggalah pada tahun 1985, istilah ini dikenali sebagai satu acara membeli-belah dengan diskaun gila-gila. Sehingga kini beberapa wilayah di Amerika Syarikat menjadikan Jumaat Hitam sebagai cuti umum, wilayah tersebut adalah Arkansas, California, Delaware, Florida, Georgia, Illinois, Indiana, Iowa, Kentucky, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Mexico, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, South Carolina, Texas, West Virginia, dan Wisconsin.

Bilakah hari Jumaat Hitam?

Hari Jumaat Hitam adalah hari Jumaat minggu keempat pada bulan November setiap tahun. Pada tahun ini ia jatuh kepada 24/11/2017. Pada ketika ini beberapa syarikat sudah mula memberikan tawaran-tawaran hebat. Antaranya Themify, WPMUDEV dan BSE Network – Unlimited Web Hosting

Gunakan kod BLACKFRIDAY2017 untuk diskaun sebanyak 50% bagi BSE Network-Unlimited Hosting. Sah sehingga 25/11/2017 waktu UK.

Jom sama-sama kita rebut tawaran-tawaran hebat sepanjang Hari Jumaat Hitam ini.

Cara Semak Kelajuan Laman Web Anda

Cara Semak Kelajuan Laman Web Anda

Semak Kelajuan Laman Web Anda

Jika anda pentingkan kedudukan SEO anda dalam enjin carian. Perkara paling penting adalah kelajuan laman web anda. Laman web yang laju adalah amat penting untuk mengekalkan pelawat dalam laman web, selain itu majoriti pelawat tidak akan menunggu laman web yang lambat.

Google akan meletakkan web anda di kedudukan yang rendah jika kelajuan laman web anda tidak memuaskan. Undang-undang bawah 201ms adalah terpakai untuk laman web yang baik.

Bagaimana nak semak kelajuan laman web?

Terdapat beberapa alat untuk menyemak kelajuan laman web, antraranya adalah:

Google Page Speed Insight

Google Page Speed Insight adalah alat yang paling mudah untuk melihat kelajuan laman web anda.

Di akhir semakan, Google Page Speed akan memberikan beberapa tip untuk melajukan kelajuan web anda. Keputusan kelajuan laman web anda akan diberi rating 1 hingga 100 dan keputusan akan diasingkan kepada dua, iaitu kelajuan mobile dan kelajuan desktop.

GTMETRIX

GTMetrix adalah satu laman web untuk menyemak kelajuan dan persembahan laman web anda. Berbeza dengan Google Page Speed yang hanya memberi rating 1-100 dan Gred ABC. Gtmetrik memberikan lebih data dengan menunjukkan kelajuan pemuatan laman web anda dalam skala saat dan memberikan jumlah yang lengkap.

Gtmetrix penting untuk melihat berapa banyak masa diperlukan untuk memuatkan laman web anda, berapa besar saiz laman utama laman web anda dan berapa banyak http request laman web anda gunakan. Di sini anda boleh cuba melajukan laman web anda dengan fokus kepada maklumat ini.

PINGDOM

Pingdom adalah satu alat yang hampir sama dengan GTMetrix, namun yang membezakan adalah keputusan kelajuan yang diperolehi. Ini kerana kedudukan server penguji yang berada di lokasi yang berbeza.

Namun begitu, alat ini adalah amat sesuai bagi mendapatkan kelajuan purata laman web anda. Ia juga nampak lebih interaktif.

Bagaimana untuk melajukan laman web anda?

Kini anda sudah tahu prestasi laman kelajuan laman web anda. Persoalannya, bagaimana untuk melajukan laman web anda?

Persoalan ini amat subjektif. Pelbagai faktor perlu dipertimbangkan, antaranya adalah WebHosting yang bagus, pemilihan tema dan pemalam yang sesuai, gambar yang ringan dan banyak lagi Faktor.

Ini ada satu artikel cara melajukan laman web oleh saudara Hadee Roslan,

Semoga artikel ini memberi manfaat untuk anda semua

WordCamp Malaysia 2017

WordCamp Malaysia 2017

WordCamp Kuala Lumpur 2017

WordCamp KL 2017 ialah satu persidangan bagi komuniti WordPress, ia melibatkan semua tahap pengguna daripadalah pemula WordPress sehinggalah pembangun laman web professional dan konsultan. Walaupun Anda masih lagi baru dan tak tahu apa-apa tentang WordPress, anda juga dijemput hadir ke persidangan ini.

Dalam persidangan ini, pelbagai aktiviti diadakan, antaranya adalah pembentangan dari penceramah-penceramah hebat, aktiviti perkenalan dengan komuniti WordPress dan perbincangan mengenai masalah dan halatuju WordPress. Dalam persidangan ini juga disediakan makanan tengahari dan kudapan Halal percuma. Dijemput datang beramai-ramai. Ini adalah aktiviti Wordcamp pertama kedua di Malaysia.

Apakah itu WordCamp?

WordCamp adalah satu acara kasual dan diuruskan oleh komuniti wordpress tempatan, di dalam wordcamp akan dibincangkan segala macam isu berkenaan wordpress. Antaranya berkenaan keselamatan, pembangunan web wordpress, teknik blogging, cara menulis artikel yang baik, SEO dan lain-lain.



Wordcamp telah diadakan di 65 buah negara, dan tahun ini Malaysia bertuah kerana Wordcamp pertama kaliĀ kembali diadakan di Malaysia setelah 7 tahun berlalu. Untuk melihat makluman berkenaan Wordcamp, sila berkunjung ke web rasmi mereke di sini. https://wordcamp.org

Wordcamp yang diadakan di Singapura pada tahun 2016

Tarikh dan Lokasi Wordcamp Kuala Lumpur 2017

Wordcamp Kuala Lumpur 2017 dengan bangganya diadakan di lokasi berikut:

Tempat: Royale Chulan Hotel Kuala Lumpur (Bukit Bintang)
Tarikh: 25 November 2017
Masa: 8:00 pagi hingga 5:30 petang

Berikut dilampirkan peta lokasi bagi kemudahan anda.

Acara Wordcamp Kuala Lumpur ini adalah acara berbayar dengan harga tiket bernilai RM70/individu sahaja. Jangan risau, harga yang dibayar merangkumi makanan dan kudapan Halal dan Cenderamata. Namun bagi beberapa peserta terawal akan dapat harga RM55 sahaja. Tempah tiket anda sekarang di https://2017.kualalumpur.wordcamp.org/tickets. Tiket terhad kepada 150 orang sahaja. Jangan ketinggalan.

Jangan Lepaskan Peluang Ini

Serius, jangan lepaskan menjadi antara mereka yang menghadiri acara Wordcamp yang kedua di Malaysia, Wordcamp pertama pada 2010. Pastikan nama anda dilakar dalam sejarah. Jika anda cintakan WordPress pasti anda akan hadir ke Wordcamp Kuala Lumpur 2017.

Tak kira lah anda masih baru atau otai, acara ini adalah untuk kita semua. Kami di WpMalaya amat menyokong acara sebegini dan jika tiada aral, kami akan hadir ke Wordcamp Kuala Lumpur 2017. Jumpa di sana!

Pembetulan ralat: WordCamp KL 2017 adalah Wordcamp kedua, Wordcamp pertama adalah pada tahun 2010 di Mid Valley Megamall.

Cara Semak Tema Yang Digunakan Laman Web WordPress

Cara Semak Tema Yang Digunakan Laman Web WordPress

Laman WordPress Menarik

“Wow, lawanya laman web ni, guna tema apa ye?”. “Jap, nak inspect element jap”. “Aik, tak jumpa pun tema apa dia pakai”. Rungut Ali sambil menggaru-garu kepalanya yang botak.

Pernah alami situasi di atas? Pening nak baca kod dalam “inspect element” semata-mata nak tahu tema apa yang sesuatu laman web itu pakai?

Ihsan MyThemeshop

Jom kita tengok cara senang nak semak tema laman web wordpress.

Cara semak tema laman web wordpress

Cara paling mudah untuk menyemak tema laman web wordpress adalah dengan menggunakan Wpthemedetector. Dengan laman web ini, anda mampu menyemak tema laman web wordpress dengan hanya satu klik sahaja. Langkah pertama adalah dengan masukkan alamat laman web yang ingin disemak ke dalam Wpthemedetector.

Di sini anda akan dapat melihat tema apa yang digunakan oleh laman web tersebut. Di sini contoh tema yang digunakan oleh wpmalaya.com

Selain itu, Wpthemedetector juga boleh mengesan pemalam yang digunakan oleh laman web tersebut, namun bukan semua pemalam dapat dikesan.

Dan yang paling menarik adalah WpthemedetectorĀ boleh memberikan info asas mengenai kedudukan laman web anda dengan Alexa Rank

Mudah dan senang

Bagaimana? mudah kan? Lain kali tak perlu lagi nak “inspect element” bagai. Guna jer Wpthemedetector. Jom kongsikan artikel ini kepada rakan anda jika anda rasa artikel ini berguna? Anda ada cadangan lain yang lebih mudah nak semak tema wordpress? Kongsikan dalam komen di bawah.

5 Tip Bina Laman Web WordPress Menarik

5 Tip Bina Laman Web WordPress Menarik

Seni Bina Laman Web

Anda perasan atau tidak, dua orang bina laman web, menggunakan tema yang sama, tetapi hasilnya berbeza. Satu amat cantik, satu lagi kurang menarik.

Yang peliknya kedua-duanya menggunakan tema yang sama, gambar yang sama, ayat yang sama. Namun keputusannya tetap berbeza.

Di sini akan dibukakan rahsia apakah yang menjadikan laman web lebih cantik dan menarik daripada orang lain.

Tip Bina Laman Web Menarik

Gunakan tema pelbagai fungsi yang sama.

Ya, setiap tema terutama tema yang terkini memerlukan proses pembelajaran yang berlainan. Anda perlu memahirkan dahulu setiap teknikal dalam setiap tema. Bila anda mahir, anda mampu mengubah sebarang perkara dari yang besar hingga yang kecil.

Ubah saiz dan jenis font perkataan

Ini ramai yang kita tidak perasan, yang membezakan sesuatu pereka laman web yang menarik dan tidak, 70% adalah kepakaran mereka menggunakan fon yang sesuai dalam setiap laman web, dari segi jenis, saiz dan warna.

Gunakan maksimum 3 warna utama

Pastikan laman web anda tidak terlampau banyak warna, gunakan maksimum 3 kombinasi warna. Ini memainkan peranan penting dalam memastikan pelawat laman web selesa dengan laman web anda. Seterusnya menjadikan laman web anda lebih menarik.

Elakkan menggunakan animasi

Ya, animasi menambah keceriaan di laman web anda. Namun anda perlu ingat, tidak semua pelawat menggunakan komputer atau telefon yang berkuasa tinggi. Animasi membuatkan telefon atau komputer pelawat anda lambat dan jem. Ini membuatkan potensi laman web anda menjunam.

Gunakan JPEG berbanding PNG

Jika ada gambar, elakkan penggunaan PNG. Gunakan gambar JPEG kerana lazimnya gambar JPEG lebih kecil dan lebih ringan untuk dimuat turun oleh pelanggan atau pelawat laman web anda. Juga sila gunakan gambar yang relevan dengan laman web anda. Kalau laman web jual lembu, usah dimuat naik gambar kambing.

Penutup

Perkara di atas adalah antara benda-benda kecil yang ramai pembuat laman web terlepas pandang. Maklumlah komputer sendiri berkuasa tinggi dan internet tip-top. Namun anda perlu ingat, siapa yang melawat laman web anda, mereka semua rakyat marhaen. Ada yang tidak mampu menggunakan prasarana hebat seperti anda. Jadi sama-sama kita fikirkan dan memperbaiki diri kita masing-masing.

Fahami Limitasi Cpanel Hosting

Fahami Limitasi Cpanel Hosting

Unlimited Hosting

Pasti anda pernah dengar berkenaan syarikat hosting yang menyediakan pakej unlimited. Secara amnya, “unlimited” ini hanyalah trik pemasaran sahaja. Adalah mustahil bagi syarikat webhosting memberi akses tanpa had kerana di sebalik tanpa had tersebut, adanya perkakasan komputer yang terhad.

Namun syarikat webhosting boleh memberi akses “tanpa had” dengan syarat-syarat tertentu. Di sini saya akan terangkan satu persatu apa maksud terma yang digunapakai oleh hosting. Ini penting agar anda faham yang mana limited dan yang mana unlimited.

Terma dalam webhosting

  1. Physical Memori Usage: Di sini adalah jumlah RAM yang diberikan untuk akaun anda. Ini adalah jumlah RAM maksimum akaun cpanel anda boleh guna.
  2. CPU Usage: Di sini adalah penggunaan CPU, kebiasaanya setiap cpanel diberikan 1 CPU core. Penggunaan CPU dihadkan biasanya bermula 25% sehingga 100%. Bergantung pada hosting anda.
  3. Entry Processes: Ini menunjukkan jumlah akses ke laman web anda dalam satu-satu masa. Akses ini dikira daripada akses dari luar server. Bermaksud akses dari pelawat ke laman web anda. Contoh jika Web hosting hadkan 20 entry process. Cara kiraannya adalah: 20 entry/saat x 60 saat = 1,200 pelawat maksimum ke hosting anda dalam seminit tanpa sebarang masalah. Jumlah pelawat ini boleh dioptimasikan lagi dengan penggunaan CDN seperti Cloudflare.
  4. Number of Processed: Menunjukkan semua jenis proses yang berlaku dalam cpanel anda. Termasuk entry process, namun ditambah dengan proses dari server dalaman seperti akses skrip, akses email dan akses cron job.
  5. I/O Usage dan IOPS: Ini adalah limitasi penggunaan akses hard disk dalam satu-satu masa. Sebagai contoh jika cpanel hadkan I/O usage 5MB/saat dan IOPS sebanyak 2,048 fail/saat. Dikira yang mana sampai dulu.
  6. Disk Usage: Ini menunjukkan had penggunaan simpanan di dalam cakera simpanan server.
  7. File Usage: Jumlah fail yang dibenarkan disimpan di dalam server.
  8. Bandwith: Jumlah perjalanan data keluar dan masuk ke dalam hosting anda
  9. FTP account: Jumlah akaun maksimum untuk akses cpanel anda.
  10. Addon Domain: Jumlah domain tambahan boleh ditambah ke dalam cpanel anda
  11. Aliase: Jumlah domain yang dibenarkan untuk parking dalam laman web anda (1 laman web, banyak nama domain).
  12. Subdomain: Jumlah domain anak yang dibenarkan.

Ulasan

Di atas dinyatakan secara ringkas tentang terma yang digunakan dalam Cpanel. Sila hubungi pihak hosting anda untuk melihat had limitasi yang digunakan untuk cpanel anda.

Dapatkan hosting 100% SSD + Unlimited Bandwith – Di Sini

Di hosting yang saya sediakan secara amnya adalah Tanpa Had dengan limitasi Berikut:

  • RAM 786MB
  • 100% CPU (1 Core)
  • 20 Entry Processes
  • 100 Process
  • 8MB I/O usage
  • 2,048 IOPS

Selain di atas, semuanya unlimited* untuk laman web (selagi tidak salah guna). Ada apa nak diperbetulkan, sila komen. Maklumat di atas adalah separuh masak kerana setiap terma memerlukan satu penulisan artikel bagi memahamkan anda.